MAKMAL KULINARI

1) Makmal Persediaan Buah dan Sayuran

  • Lokasi di Food 6
  • Merupakan makmal persediaan bahan mentah (mise en place) buah-buahan dan sayur-sayuran
  • Mempunyai sebuah bilik sejuk (chiller), peralatan dan perkakasan lain yang lengkap bagi tujuan operasi harian
  • Maksimum kapasiti ruang kerja adalah seramai 2 orang

 

2) Makmal Persediaan Ikan dan Daging

  • Lokasi di Food 6
  • Merupakan makmal persediaan bahan mentah (mise en place) ikan dan daging
  • Mempunyai sebuah bilik sejuk beku (freezer), peralatan dan perkakasan lain yang lengkap bagi tujuan operasi harian
  • Maksimum kapasiti ruang kerja adalah seramai 4 orang

 

3) Makmal Penyediaan Makanan Panas

  • Lokasi di Food 6
  • Merupakan makmal penyediaan makanan panas asian dan barat
  • Menyediakan makanan untuk semua makmal perkhidmatan dan majlis
  • Mempunyai sebuah bilik sejuk (chiller) dan sebuah bilik sejuk beku (freezer), peralatan dan perkakasan lain yang lengkap bagi tujuan operasi harian
  • Maksimum kapasiti ruang kerja adalah seramai 4 orang

 

4) Makmal Penyediaan Makanan Sejuk

  • Lokasi di Food 6
  • Merupakan makmal penyediaan makanan sejuk (garde manger)
  • Menyediakan makanan untuk semua makmal perkhidmatan dan majlis
  • Mempunyai sebuah gelato ice cream machine, peralatan dan perkakasan lain yang lengkap bagi tujuan operasi harian
  • Maksimum kapasiti ruang kerja adalah seramai 2 orang

 

5) Makmal Pastri dan Bakeri

  • Lokasi di Food 6
  • Merupakan makmal penyediaan produk pastri dan bakeri termasuk jenis manisan
  • Menyediakan produk untuk semua makmal perkhidmatan dan majlis
  • Mempunyai peralatan dan perkakasan lain yang lengkap bagi tujuan operasi harian
  • Maksimum kapasiti ruang kerja adalah seramai 4 orang

 

6) Makmal Demonstrasi Makanan

  • Lokasi di Food 6
  • Merupakan makmal kuliah teori dan demonstrasi masakan kepada pelajar dan peserta kursus
  • Mempunyai peralatan dan perkakasan lain yang lengkap bagi tujuan operasi harian
  • Maksimum kapasiti ruang kerja adalah seramai 2 orang untuk pensyarah/penceramah dan tempat duduk seramai 25 orang pelajar/peserta kursus

 

7) Makmal Kulinari Makanan

  • Lokasi di Food 6
  • Merupakan makmal latihan amali masakan kepada pelajar dan peserta kursus
  • Mempunyai peralatan dan perkakasan lain yang lengkap bagi tujuan operasi harian dengan 8 station untuk pelajar/peserta kursus dan 1 station untuk pensyarah/penceramah
  • Maksimum kapasiti ruang kerja adalah seramai 2 orang untuk pensyarah/penceramah dan tempat duduk seramai 40 orang pelajar/peserta kursus