HALAMAN TIDAK DIJUMPAI

Makanan) dengan kepujian

Tempoh Pengajian                   : 8 Semester

Maklumat Ringkas Program

Program Bacelor Sains (Pengurusan Perkhidmatan Makanan) dengan kepujian ini diwujudkan bagi mencapai matlamat sejajar dengan hasrat UPM untuk melahirkan graduan yang berkualiti, berdaya saing dan berupaya untuk terus maju melalui pembelajaran yang berterusan serta dapat menyumbang ke arah pembangunan masyarakat yang sihat dan produktif. Pada akhir program ini para graduan berkeupayaan untuk menjalankan kerja atau tugas seorang pengurus institusi perkhidmatan makanan secara berdikari, beretika, bertanggungjawab dan kreatif.

Peluang Kerjaya

Bacelor Sains (Pengurusan Perkhidmatan Makanan) dengan kepujian mampu melahirkan graduan yang berpeluang untuk menyertai pelbagai bidang kerjaya yang bersesuaian seperti industri makanan dan minuman (Industri F&B), servis dan pengurusan, pemasaran, jaminan kualiti dan juga chef.

Syarat-Syarat Kemasukan:

Syarat Am Universiti

1. Calon Sijil Tinggi Pelajar Malaysia (STPM)/Setaraf dengan Baik
    1. Calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/setaraf dengan baik;
    2. Lulus dengan kepujian dalam Bahasa Melayu/Bahasa Malaysia di peringkat SPM/setaraf;
    3. Lulus peperiksaan STPM dengan mendapat sekurang-kurangnya:gred C
      (NGMP 2.00) dalam matapelajaran Pengajian Am; dan gred C (NGMP 2.00) dalam dua (2) matapelajaran lain; dan
  1. Calon Kelayakan Setaraf
    1. Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / setara dengan baik;
    2. Lulus dengan kepujian dalam Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia di
      peringkat SPM / setara;
    3. Mempunyai kelulusan lain yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia dan
      diluluskan oleh Senat Universiti; dan
    4. Telah mengambil Malaysian University English Test (MUET).
  1. Kelayakan Minimum Calon Matrikulasi KPM/Asasi Sains UM/Asasi Sains Pertanian UPM/ Tahun Asas UTM
    1. Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / setara dengan baik;
    2. Lulus dengan kepujian dalam Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia di
      peringkat SPM / setara;
    3. Lulus Matrikulasi KPM/Asasi Sains UM/Asasi Sains Pertanian UPM/Tahun Asas UTM dengan sekurang-kurangnya mendapat PNGK 2.00; dan

Syarat Khas Program